● خلاصه - بررسیِ کتاب آخرین روز یک محکوم | نوشتهٔ ویکتورهوگو

کتابی جذاب از ادبیات فرانسه و نوشتهٔ نویسندهٔ معروف ویکتور هوگو، در این کتاب به طور کلی به اعدام پرداخته شده است. و میتواند برای علاقهمندان جذاب باشد.
مهم ترین ویژگی این کتاب از نظر من روان بودن قلماست. داستان جوری نوشته شده است که هر کسی به راحتی میتواند آن را بخواند. درعین حال نوشتهٔ ساده ولیکن موضوعی پیچیده.
هوگو در این رمان خواسته با دفاع از حق یک محکوم نامشخص با جرمی نامعلوم، مجازات اعدام را محکوم کند بی توجه به قاعده رمانتیک نویسی و این باعث شده که رمانش بیشتر از آنچه یک رمان ادبی باشد یک کتاب قراردادی شود. پدیده ی گیوتین و سر بریدن یکی از موحش ترین شیوه هایی است که در طول تاریخ برای اعدام محکومان به کار برده شده است. کشور فرانسه در زمان قدیم از این روش برای محاکمه ی محکومان به مرگ که خیلی اوقات جرم های سنگینی هم نداشته اند ، استفاده می کرده است.
جالب است بدانیم ویکتور هوگو در سخنرانی شورای ملی فرانسه سخنرانی راجب به اعدام کرده است که به این شکل است: آقایان این امر ( منظور حذف حکم اعدام است ) بی شک روزی تحقق خواهد یافت. تخفیف مجازات یکی از اصول مهم و جدی توسعه است. قرن هجدهم افتخار حذف مجازات شکنجه را در خود دارد و قرن نوزدهم مجازات مرگ را بر خواهد چید.
درجای دیگر از کتاب ما میخوانیم که: این اشخاصند که در کمال خونسردی و بی اعتنایی و به حکم قانون و مقررات و تشریفات و به خاطر خیر و صلاح عمومی مرا خواهند کشت، آه؛ ای خدای بزرگ. ( پ.ن: اشاره به میدان گرو که مردمان به تماشای اعدام مجرمان مینشستند. دریغ از اینکه بدانند جرم آن چیست و برای چی اعدام میشود )
در جای دیگر از کتاب میخوانیم که :دریغا؛ در این امر به هیچ وجه گناه از شخص من نیست بلکه از نفس مسموم فردی محکوم به اعدام است که همه چیز را پژمرده و فاسد می سازد.
• و اما درآخر، درکتاب به مشکلات و اتفاقاتی که برای یک اعدامی میافتد اشاره میکند؛ برای مثال بدنامی همیشگی او، مشکلات و سختی هایی که برای خانوادهٔ اعدامی پیش میآید و . . | حالا وقت این است که ما به این فکر کنیم، آیا اعدام کاری عاقلانه است؟ با وجود اینهمه مشکلاتی که برای فرد اعدامی پیش میآید باز باید اعدام کرد؟ آیا برای حکم اعدام میتوانیم جایگزینی پیدا کنیم؟ و به نظر شما، حق کسی که چندین انسان بیگناه را میکشد، و یا کسی که زنان را مورد اذیت قرار میدهد و سپس آنان را میکشد اعدام نیست؟
- نقدوبررسی توسط دیاکو دهقان ( ع.د )